Generelt

Tips til samtaler med tunghørte


Publisert: 14. januar 2016

Snakk direkte til den som ikke hører og hold øyekontakt. Et levende ansikt forteller mer enn mange ord. (Foto: Colourbox)Snakk direkte til den som ikke hører og hold øyekontakt. Et levende ansikt forteller mer enn mange ord. (Foto: Colourbox)Mange sliter med samtalene når en venn, kollega eller familiemedlem får svekket hørsel. Her er noen tips til bedre kommunikasjon.

"Hører du ikke hva jeg sier?"

I stedet for å bli irritert over at den med hørselstap ikke får med seg det som blir sagt, tenk heller på hvordan du selv kommuniserer med vedkommende.

Hørselshemmedes landsforening har laget et knippe samtaleregler:

1) Få øyekontakt før du begynner å snakke.

2) Snakk tydelig og ikke for høyt. Legg vekt på god uttale. Snakker du for fort eller langsomt, ødelegges den naturlige talerytmen.

3) Pass på at ansiktet ditt er godt belyst. Ikke plasser deg slik at du får sterkt lys i ryggen, for da kan ansiktet ditt bli lagt i skygge og den som er hørselshemmet bli blendet.

4) Skru av radio, TV og vannkraner. Lukk vinduer dersom støy utenfra er et problem. Bakgrunnsstøy kan gjøre det vanskelig å høre hva som blir sagt.

5) Ikke snakk med noe i munnen.

6) Vær deg selv og snakk direkte til den som hører dårlig - ikke gjennom en tredjeperson. Vent med å snakke til du har fanget oppmerksomheten. Hold øyekontakt.

7) Dersom du blir spurt om hva du sa så svar alltid tilbake. Det kan være sårende å bli avfeid med "Nei, det var ingenting".

8) Ha munnen synlig. Ikke hold hånden, avisen eller kaffekoppen foran munnen. Husk at skjegg kan gjøre det vanskelig å oppfatte hva som blir sagt. Det samme gjelder om du står i et annet rom.

Kilde: hlf.no

Kopirett © 2019 Universell Utforming. Alle rettigheter reservert.
Joomla! er fri programvare utgitt under GNU/GPL License.